De vraag van 3 april 2012 luidt:

"Wij hebben een kat met een vlooienallergie die allemaal korstjes en roofjes op zijn rug heeft. Hij krijgt af en toe een prik van de dierenarts en dat is de jeuk weer even over. Hij heeft ook plekken op zijn kop en hals en ik ben er achtergekomen dat na een voerverandering de klachten beduidend minder zijn geworden. Hoe kan dit?"

 

VlooienallergieVlooienallergie

 

Antwoord van Frank:

"De vlooienallergie bij de kat is een allergie de veroorzaakt wordt door het speeksel van de vlo. De kale plekken, korstjes en roofjes, die de kat overigens zelf veroorzaakt door bijten en krabben, ziet men voornamelijk op het achterste gedeelte van de rug. Katten met een vlooienallergie moeten zeer adequaat behandeld worden tegen vlooien met een middel wat de vlo doodt vóórdat deze bijt. Ondanks dat kan er af en toe een beet plaatsvinden en wanneer de allergie heftig is zorgt zo'n injectie dat de allergie tijdelijk stopt.

De voedselallergie is een overgevoeligheid ten opzichte van een bepaald bestanddeel in het voer. Dit is meestal de eiwitbron (lees: de vlees-component). De katten krijgen ontstoken plekken op de kop, in de hals en in de nek. Vaak zijn dit symmetrische plekken tussen oog en oor.  Deze categorie patiënten kan het beste behandeld worden met een hypo-allergeen dieet. Dit is een dieet waar geen bestanddelen in zitten die de allergie op kunnen wekken. Vaak is de eitwitbron zo klein 'geknipt' dat het lichaam het niet meer als allergeen herkend.

De vlooien- en voedselallergie lijken immunologisch erg op elkaar en treden soms samen op, zoals bij uw kat."

 

Lees meer over vlooien....