De vraag van 8 mei 2012 luidt:

"Ik heb een malteser van 12 jaar met suikerziekte die een soort ontsteking op zijn rug heeft. Nu heb ik van de dierenarts een kuur amoxycilline gekregen, maar ondanks dat wordt het eerder erger dan beter. Wat moet ik doen?"

 Antwoord van Frank:

"Wanneer een ontstekingsproces niet of onvoldoende opknapt van een kuur antibiotica zijn er hiervoor verschillende redenen aan te geven. Allereerst kan het gebruikte antibioticum, in uw geval amoxycilline, onvoldoende effectief zijn tegen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Zo weten we bijvoorbeeld dat er veel Staphylococcen-stammen zijn die niet meer reageren op amoxycilline. Ook kan het middel wel werkzaam zijn maar de kuur is te kort. Huidontstekingen moeten vaak lang behandeld worden, soms wel drie tot zes weken.

In uw specifieke geval is het echter ook goed mogelijk dat er meer aan de hand is. Zo weten we dat bij dieren met suikerziekte de wondgenezing vertraagd is waardoor het herstel veel langer kan duren. Ook zou de ziekte van Cushing een rol kunnen spelen. Dit is een aandoening waarbij de bijnier te veel cortisol maakt wat onder andere ook een vertraagde wondgenezing geeft. Bij dit ziektebeeld komen we af en toe een hele uitgebreide en nare huidontsteking op de rug tegen, calcinosis cutis genaamd. 10% van de honden met de ziekte van Cushing ontwikkelt suikerziekte.

U ziet dat er meerdere mogelijkheden zijn. Het advies is om met uw dierenarts de ziekte van Cushing uit te sluiten (middels urine onderzoek) en eventueel over te stappen op een ander antibioticum."

 

Lees meer over suikerziekte...

Lees meer over de ziekte van Cushing...