De vraag van 15 mei 2012 luidt:

"Onze hond heeft al vier weken last van één oog. De dierenarts heeft zijn oog met een groene kleurstof getest en er blijkt op zijn hoornvlies een flinke beschadiging te zitten. Ik ben nu al vier weken aan het zalven en heb reeds drie verschillende soorten oogzalf gebruikt. Ondanks dit lijkt het eerder erger dan beter te worden. Wat moet ik nu doen?"


img 0589

 

Antwoord van Frank:

"Wanneer we oogproblemen onderzoeken is de groene kleurstof, fluoresceïne genaamd, een middel om te controleren of het hoornvlies beschadigd is. Deze kleurstof hecht namelijk alleen aan het hoornvlies op de plek waar de buitenste laag beschadigd is. Het hoornvlies is een transparante structuur (we moeten er tenslotte doorheen kunnen kijken) en bevat geen bloedvaten. Wanneer het hoornvlies beschadigd is kan zo'n defect alleen genezen als er kleine bloedvaatjes gaan groeien van de oogbolrand naar het defect. Deze bloedvaatjes voeren goede stoffen aan en afvalstoffen af. Omdat de ontwikkeling van deze vaatingroei tijd nodig heeft zal het herstel van een hoornvliesbeschadiging lang duren en kunt u als eigenaar niet veel meer doen dan met een vitamine A- en antibioticum-houdende oogzalf het genezingsproces ondersteunen.


Fluorescenetest

Hondfluorescenepositief
Fluoresceïne-positief defect van hoornvlies aan buitenzijde van het oog


In sommige gevallen is het oog niet in staat om nieuwe bloedvaatjes te laten groeien. Het defect blijft dan bestaan en zal niet genezen. Ook zullen de klachten aanwezig blijven of zelfs verergeren. We noemen deze niet-genezende hoornvliesbeschadiging een indolent ulcus. Op basis van uw verhaal ben ik bang dat het onstaan van een indolent ulcus de reden is dat het oog niet opknapt. Het advies is dan ook om de dierenarts te vragen om te controleren of er inderdaad geen vaatingroei is en zo nee, dan zal er een andere behandelingsmethode moeten volgen.

Een effectieve aanpak van een indolent ulcus is het onder verdoving aanstippen van dit ulcus met een jodiumoplossing. Hierdoor wordt al het afwijkende hoornvliesweefsel verwijderd en zal het hoornvlies geactiveerd worden tot het aanmaken van bloedvaatjes. Ook het overhechten van het derde ooglid over het oog waardoor de doorbloeding van het ulcus verbetert, is een mogelijkheid."