De vraag van 12 juni 2012 luidt:

"Eén van onze katten weigert uit zijn drinkbak te drinken maar drinkt het liefst uit een bloemenvaas. Vaak heb ik echter ook Chrysal bloemenvoeding gebruikt, kan dit kwaad?"

 

Antwoord van Frank:

"Het drinken uit andere waterbronnen dan de drinkbak is een veel voorkomend en meestal onschuldig fenomeen bij katten. Het water uit de vijver, wasbak, regenton, kraan of uit een bloemenvaas is voor sommige katten veel interessanter en lekkerder dan het water in de drinkbak. Een gedeelte van de katten houdt simpelweg niet van de drinkbak (te dicht bij voer of kattenbak, of van het verkeerde materiaal), maar meestal is het gewoon een persoonlijke voorkeur die geen duidelijke oorzaak heeft.

 

Ik kan me wel voorstellen dat uw kat het water in de bloemenvaas lekkerder vindt wanneer u Chrysal gebruikt heeft. Chrysal is planten- en bloemenvoeding waarin onder andere suikers (plantenvoeding) en zouten aanwezig zijn (beïnvloeding pH, ontsmetting water) die ongetwijfeld een aparte smaak aan het water geven. Of het gezond is is een tweede, de quarternaire ammoniumzouten en de 2-propanol die vaak aanwezig zijn in Chrysal zijn in basis voor de kat giftige stoffen.

Wat u eventueel zou kunnen doen om het drinken aantrekkelijker te maken is gebruik maken van een drinkfontein waaruit stromend water komt."