De vraag van 26 juni 2012 luidt:

"Wij hebben een drachtige pony die volgens de verkoper vorig jaar in augustus gedekt is. Nu is mijn vraag: hoe weet ik nu wanneer zij gaat bevallen en wat kan ik doen om de merrie zo goed mogelijk in de gaten te houden?"

Antwoord van Frank:

"Paarden en ponies hebben een gemiddelde drachtlengte van 337 dagen maar de spreiding is behoorlijk groot; tussen 320 en 365 dagen. Omdat u de exacte dekdatum niet kent moet u er rekening mee houden dat het veulen eind juni - begin juli al kan komen. De eerste voortekenen zijn:

  • oedeem (vochtophoping) onder de buik, ook wel zucht genoemd
  • gedragsverandering bij de merrie: onrust, trappen/happen naar de buik, rollen, met staart schuren, soms zweten
  • iets subtielere gedragsveranderingen zoals afzondering, minder goede eetlust, meer liggen of slapen
  • zwelling van het uier
  • kegelen: de spenen worden kegelvormig waaruit aanvankelijk een heldere vloeistof, maar vrij snel daarna witte opgedroogde druppels biest (eerste moedermelk) komen. Het veulen wordt nu meestal binnen 48 uur geboren.
  • de banden aan weerszijden van de staartwortel worden slap en in plaats van mooie ronde billen krijgt het een puntige vorm. Het slap worden van deze banden is een voorteken dat de merrie klaar is voor de bevalling.

 

De bevalling van een paard gaat in de regel zeer snel, en gelukkig meestal goed. Echter in de gevallen waarin het niet goed gaat (verkeerde ligging van het veulen, te groot veulen etc.) gaat het vaak erg mis met niet zelden de dood van veulen en/of merrie tot gevolg. Wat u kunt doen om de merrie goed in de gaten te houden zonder haar erg te storen zijn videobewaking en de Birth Alarm band.

Met videobewaking kunt u de merrie op stal in de gaten houden en doordat er meestal een infrarood functie aanwezig is werkt dit systeem ook 's nachts (het merendeel van de merries bevalt namelijk 's nachts). De beelden van deze camera kunnen via een monitor, uw computer of zelfs via uw telefoon worden bekeken.

 

horsecam
merrie wordt in de gaten gehouden
door de camera in de stal

horsecam1
beeld op de monitor

horsecam2
of op de telefoon

bron; www.horsecam-online.com

 

De Birth Alarm band is een singel die net achter de voorbenen wordt aangebracht. Wanneer de band in een andere positie terecht komt wanneer de merrie geheel plat gaat liggen (vaak het begin van de geboorte) zal u op uw telefoon gebeld worden.

 

 

 

birthalarm

De werking van het Birth Alarm

bron: www.birthalarm.com

 

Beide mogelijkheden worden vaak samen gebruikt; als de merrie gaat liggen krijgt u een seintje en kunt u direct op de monitor kijken wat er in de stal gebeurd om waar nodig hulp te bieden."