De vraag van 17 juli 2012 luidt:

"Wij hebben een vrouwelijke cavia van 3 jaar en zij heeft aan beide flanken een flinke kale plek. Ze heeft geen jeuk, ze doet verder alles goed en ook de huid ziet er normaal uit. We hebben haar al behandeld tegen schurft, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Wat kan dit zijn?"

 

Caviacysten6

 


Antwoord van Frank:


"Het is inderdaad zo dat cavia's met huidproblemen nogal eens schurft hebben. Schurft bij de cavia gaat echter meestal gepaard met jeuk, krabben en een beschadigde huid met schilfers. Zeugjes met symmetrische kale plekken aan beide flanken zonder dat ze jeuk hebben en waarbij de huid zelf intact is hebben vaak last van cysten (met vocht gevulde holten) op de eierstokken. (76% van de zeugjes krijgen hiermee in hun leven te maken). De cysten komen meestal tweezijdig voor en varieren van grootte (totwel golfbalgroot!).

Symptomen die waargenomen kunnen worden zijn:

  • niet willen eten
  • pijn
  • symmetrische kale flanken
  • bloed in urine
  • dikke buik

Caviacysten1aTwee enorme eierstokken, operatief verwijderd

 

De diagnose is soms te stellen door goed in de buik te voelen, maar kan ook met behulp van een echo gesteld worden. Cavia's met cysten van de eierstokken worden behandeld met het hormoon GnRH (gonadotrophine releasing hormoon) waardoor de 'ontspoorde' eierstokken weer op regel komen. Deze injectie wordt tweemaal gegeven met 2-3 weken tussentijd. Na verloop van tijd kunnen de cysten echter terugkomen waardoor herhaling van deze behandeling plaats kan vinden.

Wanneer deze injecties niet het gewenste resultaat hebben moet operatief ingrijpen worden overwogen. In dat geval zal de cavia middels operatie van haar eierstokken worden ontdaan. Deze ingreep lijkt op de sterilisatie van de cavia maar kan bemoeilijkt worden door de grootte van de cysten."

 

Lees meer over schurft bij de cavia....