De vraag van 14 augustus 2012 luidt:

"Wij hebben een hond die aan een klit op zijn rug heeft gebeten waardoor er een wond op de huid is ontstaan. Nu zijn wij op Terschelling en heb ik gehoord dat zeewater ontsmet. Mag onze hond met deze wond in de zee en is het goed voor de wond?"

 

Antwoord van Frank:

 

"Zeewater bevat veel meer zouten dan zoetwater, ongeveer 35 gram per kg. Er zijn zeeën die nog veel meer zout bevatten zoals de Dode Zee. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt ontsmet zeewater niet. De hogere concentratie aan zouten (natriumchloride, magnesiumchloride, natriumsulfaat, calciumchloride en magnesiumbromide) zorgt er wel voor dat de huid schoon wordt en om die reden werkt zeewater bij met name wat oudere, geïrriteerde en soms zelfs ontstoken wonden wel bevordelijk voor de genezing, en werkt wat dat betreft ongeveer zoals soda. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is het ook niet zo dat zeewater de huid uitdroogt; de zouten in het water trekken juist vocht aan en zorgen er voor dat opperhuid vocht vast blijft houden. Tevens worden via de huid natrium, calcium en magnesium opgenomen wat goed is voor de electrolyten balans.

 

texel 2009  151
Spelen in de branding is het leukste wat er is!

 

Een ander probleem met zeewater is dat veel honden ervan drinken. Hoewel een slok zeewater niet schadelijk is wanneer de hond daarna voldoende zoet water kan drinken, zijn er veel honden die gaan braken en aan de diarree gaan. Ook kunnen zij hierbij darmkrampen krijgen.

Het schrikbeeld wat men heeft bij het drinken van zeewater is meestal gebaseerd op de situatie waarin schipbreukelingen verkeren; zij hebben al langere tijd geen zoet water gedronken en zijn daardoor uitgedroogd. Wanneer zij vervolgens zout water drinken kan het lichaam deze overmaat aan zout niet meer uitwassen en ontstaat alleen maar meer dorst. Bij deze mensen zal de hele electrolyten huishouding dermate in de war raken dat zij hier zelfs aan kunnen overlijden.

Deze situatie is wezenlijk anders dan de gezonde, fitte hond die een slok zout water neemt en daarna met een slok zoet water het zout kan compenseren zonder dat er nadelige gevolgen ontstaan."