De vraag van 18 september 2012 luidt:

"Ik hoor u net vertellen dat de hond met jeuk en een kale rug vol met roofjes en kloofjes wel eens een vlooienallergie zou kunnen hebben, maar wij hebben een markiesje die ook veel jeuk had en die bleek een voedselallergie te hebben. Ons hondje at met de pot mee en toen we dat veranderde naar normaal hondenvoer waren de klachten over. Kan de hond uit de vraag ook geen voedselallergie hebben?"

Antwoord van Frank:

"De voedselallergie is na de vlooienallergie en atopie de meest voorkomende allergie bij de hond. Deze allergie wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten in het voer die een overgevoeligheidsreactie te weeg brengen. Honden met een voedselallergie hebben jeuk, vooral aan de oren, de tenen, op de buik, in de liezen en onder de oksels. Door het krabben en bijten wordt de huid rood en zal gemakkelijk ontstoken raken. De dieren krijgen allerlei pukkeltjes en pusteltjes. Wanneer we een hond verdenken van een voedselallergie zullen we door middel van een eliminatiedieet deze waarschijnlijkheidsdiagnose proberen te bevestigen. Een eliminatiedieet is een dieet waarin geen bestanddelen aanwezig zijn die als allergeen kunnen werken. Een eliminatiedieet kan zelf samengesteld worden met een eiwitbron die de hond nog nooit gegeten heeft, zoals geit of struisvogel, maar er zijn ook commerciele hypo-allergene dieten bij de dierenarts verkrijgbaar. Zo'n dieet dient minimaal zes weken gegeven te worden zonder dat de hond ander voedsel krijgt. Wanneer er sprake is van een voedselallergie zullen de maagdarmklachten met enkele dagen en de huidklachten met zes tot negen weken verdwijnen.

Om op uw vraag terug te komen; niet iedere allergie is een voedselallergie en we zien de vlooienallergie vele malen vaker dan de voedselallergie. De dierenarts kan vrij goed het onderscheid tussen deze allergiën maken, al komen ze ook nog wel eens tegelijk voor bij dezelfde hond."

 

Lees meer over voedselallergie...

Lees meer over vlooien...

Lees meer over atopie...