De vraag van 23 oktober 2012 luidt:

 

"Wij hebben een papegaai die alle zaadjes uit zijn voerbakje gooit. Hij krijgt gemengd papegaaienvoer en dat vindt hij erg lekker. Hij gaat met zijn koppie in het bakje en vervolgens gooit hij alles op de grond. Wat kan ik hier aan doen?"

 

Antwoord van Frank:

 
"Het gedrag wat u beschrijft is meestal het gevolg van het uitselecteren van de lekkerste zaden. Wanneer men gemengd voer geeft zal de papegaai een voorkeur ontwikkelen, meestal zijn dat de grote pitten (zoals de zonnebloempitten). Bij het zoeken naar de lekkerste zaden zal de papegaai met zijn grote snavel veel zaden uit het bakje gooien.

Het uitselecteren van de lekkerste zaden geeft niet alleen een hoop rommel in de kooi maar is ook vanuit gezondheidsoogpunt niet goed voor de papegaai. Papegaaien kiezen in de regel de zaden die het meest vet zijn en krijgen zodoende een te eenzijdige voeding. Het beste advies is om over te stappen op een speciaal papegaaienvoer in pelletvorm. Deze pellets zijn allemaal gelijk van samenstelling en zorgen zo voor een evenwichtiger rantsoen. Het is daarbij verstandig om het voer te kiezen wat specifiek bij uw papegaaiensoort hoort. Iedere papegaaiensoort heeft namelijk zijn eigen behoeften, zo hebben ara's meer vet nodig en hebben grijze roodstaarten een hogere behoefte aan calcium. Als u toch het gemengde voer wilt blijven geven kunt u het uitselecteren verminderen door het bakje minder vol te doen zodat hij bij zijn zoektocht naar de lekkernijen niet al te veel rommel maakt. Een andere oplossing is om het voer aan te bieden in een badschaal. Deze zijn lager en hebben een groter oppervlak wat het uitzoeken vergemakkelijkt."