De vraag van 13 november 2012 luidt:

 

"Ik lees net in het Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag dat er in België een busje onderschept is met Roemeense zwerfhondjes, bestemd voor Nederland, die hondsdolheid zouden hebben. Wat is daar van waar?"

Antwoord van Frank:

"Bij een steekproef is een busje met Roemeense zwerfhonden van de weg gehaald. De hondjes waren op weg naar Nederland. Het transport voldeed niet geheel aan de eisen, zo zouden de papieren niet in orde zijn en zouden de dieren geen water hebben. De kop van het artikel doet vermoeden dat de dieren ook besmet zijn met hondsdolheid (rabiës), maar daar is vooralsnog geen enkele sprake van. Gelukkig maar, want hondsdolheid is een zeer ernstige en dodelijke ziekte voor alle zoogdieren, dus ook voor de mens. Nederland is officieel vrij van rabiës, maar de ons omringende landen in Europa niet. Dit is ook de reden dat honden, katten en fretten die naar het buitenland geen in ieder geval tegen hondsdolheid gevaccineerd moeten worden.

Lees meer over uitvoer naar het buitenland...

 

In Oost-Europa komt rabiës voor, net als in grote delen van de wereld. Vooral Azië en Afrika zijn berucht. Vooralsnog hoeft u zich geen zorgen te maken. Het voorval met de Roemeense zwerfhondjes is wat mij betreft wel een goede reden om kritisch te kijken naar de introduktie van honden in Nederland uit andere delen van de wereld. Niet alleen rabiës is een reëel risico, maar ook andere ziekten als de hartworm, leishmania, ehrlichia en babesia, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, kunnen op deze manier naar Nederland worden verscheept."

Lees meer over hondsdolheid....

Lees meer over de hartworm...

Lees meer over leishmania...

Lees meer over ehrlichia...

Lees meer over babesia...