De vraag van 20 november 2012 luidt:


"Ik hoor u net vertellen over het gebruik van een egelhuisje in de tuin om de egels een goed onderkomen te bieden voor hun winterslaap in de winter.  Hoe lang duurt die winterslaap en moet ik het egelhuisje daarna uit de tuin halen?"

Antwoord van Frank:


"Egels houden een winterslaap. Egels kunnen slecht tegen temperaturen beneden de 12 graden Celsius. Hun stekelvacht isoleert niet en ze zullen moeilijk voedsel kunnen vinden. In gematigde streken zoals in Nederland duurt de winterslaap globaal van oktober tot maart, in koudere streken vaak veel langer. Vanaf juli zullen de egels een onderhuidse vetvoorraad aanleggen om de winterslaap mee door te komen en om in het vroege voorjaar te gebruiken wanneer ze ontwaken. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden celsius komt gaat de egel een nest bouwen van dorre bladeren, gras, mos, stengels en takjes. Als het nest groot genoeg is maakt de egel een holte in de berg en maakt hij een gang naar de holte.

Het nest wordt meestal op een beschutte plek gemaakt en de egel blijft de hele winter opgerold in zijn nest. Zijn lichaamstemperatuur daalt van 36 graden naar 10 graden Celsius en zijn hartslag van 190 naar 20 slagen per minuut. Wanneer de egels in het voorjaar wakker worden zijn ze enorm in gewicht afgenomen en erg hongerig. Omdat tegenwoordig de meeste tuinen erg netjes worden gehouden ontbreekt het er nog wel eens aan bladeren en ander plantenmateriaal. Egels bouwen dan uit nood wel eens een nest in de composthoop of in de garage. Om de egels te helpen kunt u een een egelhuisje plaatsen. Egelhuisjes zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar en u kunt ze ook zelf maken. Op internet zijn hele bouwtekeningen beschikbaar. Het is verstandig om het egelhuisje op een beschutte droge plek in uw tuin neer te zetten. Vervolgens kunt u het egelhuis afdekken met een flinke hoop afgevallen bladeren. Het egelhuis kunt u het beste het hele jaar laten staan omdat moeder-egel in hetzelfde nest haar jongen krijgt."