De vraag van 4 december 2012 luidt:

"Wij hebben een baardkonijn die het hele jaar buiten leeft. Hij heeft een mooi groot hok met twee verdiepingen en is erg vrolijk. Nu heeft hij al sinds lange tijd twee traanoogjes. De ogen zijn niet rood en ik zie geen pussige uitvloeiing. Het hok staat in een beschutte hoek van onze tuin. Wat kan dit zijn?"

 

Antwoord van Frank:

"We komen regelmatig oogproblemen tegen bij konijnen. Vaak gaat het om oogontstekingen. Oogontstekingen kunnen op zich zelf staan, maar kunnen ook een onderdeel zijn van de aandoening die we 'besmettelijk snot' noemen. Dit is een ontsteking van de voorste luchtwegen bij het konijn. Wanneer de oogjes van een konijn een verhoogde traanproduktie vertonen kunnen de oogjes ontstoken zijn.
 

In uw geval moeten we ook denken aan de chronische irritatie van de ogen door het haar wat continu tegen de oogbollen aan zit. Baardkonijnen hebben, zoals hun naam aangeeft, een flinke baard. Ook hebben zij vaak lang haar rond de ogen en op de neusrug. Het is verstandig om de ogen te laten controleren door de dierenarts en wanneer het haar de boosdoener is is het verstandig om dit haar korter te knippen."