De vraag van 11 december 2012 luidt:


"Wij hebben een poes die zich helemaal kaal likt. We zien geen vlooien of andere parasieten. Wat moeten we nu doen?"

Antwoord van Frank:

"Wanneer een kat zich kaal likt moeten we allereerst het onderscheid maken tussen een medische oorzaak en een gedragsgerelateerde oorzaak. Medische oorzaken zijn bijvoorbeeld een allergie (zoals de veel voorkomende vlooienallergie en de voedselallergie) of parasieten zoals luizen of vlooien.

 

Lees meer over de vlooien...

 

Katten kunnen zichzelf echter ook kaal likken door een gedragsprobleem. Zo zien we dit overmatig likken vaak bij katten die erg angstig of gestresst zijn. Oorzaken van deze stress of angst kunnen een verhuizing zijn, gezinsuitbreiding of de introduktie van een nieuw huisdier. Ook kunnen katten in de buurt de reden zijn van de stress. We spreken in deze gevallen vaak over 'psychogene alopecia', kaalheid ten gevolge van een psychische oorzaak. Katten die hieraan lijden vertonen vaak excessief likgedrag met symmetrische kaalheid tot gevolg. Vaak zijn de buik, de rug en de liezen kaal. Soms wordt de huid tot bloedens toe kapot gelikt of gekrabd.

Wanneer medische oorzaken zijn uitgesloten is het aannemelijk dat er sprake is van psychogene kaalheid. De oplossing is niet altijd simpel. Het wegnemen van de stressfactor is makkelijker gezegd dan gedaan. Het afleiden van de kat met snoepjes en speeltjes is soms effectief. De Feliway-verdamper kan een bruikbaar hulpmiddel zijn. Deze verdamper verspreidt feromonen, stoffen die op natuurlijke wijze de katten rustiger maken. Katten verspreiden deze feromonen ook zelf bij het kopjes geven. Naast de verdamper bestaat ook de mogelijkheid om de kat middels medicatie rustiger te krijgen."