De vraag van 18 december 2012 luidt:"Ik hoor u net vertellen over de kat die een permethrin-vergiftiging kreeg omdat hij met het verkeerde vlooienmiddel is behandeld, maar wat kunnen we daar aan doen?"

Antwoord van Frank:


"Permethrin is een insecticide wat vroeger veel gebruikt werd in vlooienmiddelen. Omdat het nogal giftig is voor katten is het als vlooienmiddel vervangen door nieuwere en veiligere middelen. Permethrin wordt tegenwoordig weer meer gebruikt omdat het een zeer effectief middel is tegen teken. Vaak is permethrin aanwezig in combinatiepreparaten; middelen die tegen een aantal parasieten tegenlijk werken. Denk hierbij aan vlooien, luizen en teken. Zolang permethrin bij de hond gebruikt wordt in de juiste dosering is er niets aan de hand. Wanneer men per ongeluk permethrin bij een kat gebruikt kunnen er zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen optreden. De lever van katten kan permethrin niet goed afbreken en er zullen allerlei verschijnselen ontstaan.

Symptomen die we zien bij permethrin-intoxicatie zijn:

- spiertrillingen
- coördinatieproblemen (ataxie)
- opwindingsverschijnselen (excitatie)
- epileptiforme aanvallen
- grote wijde lichtstijve pupillen

Er bestaat geen antidoot (tegengif) voor permethrin. De behandeling bestaat uit het geven van infusen om de afvalstoffen uit te spoelen en diazepam (Valium®) tegen de spiertrillingen en krampen. De kat dient in een donkere en rustige (prikkelarme) omgeving te worden weggelegd. Wanneer de permethrin als druppel in de nek is toegediend is het raadzaam de kat met een zeep-achtige stof te wassen, afwasmiddel is hier uitermate geschikt voor. Wanneer de permethrin oraal is opgenomen kan Norit® (actieve kool) worden gegeven. Dit bindt de opgenomen permethrin. Het gebruik van Vetranquil® (acepromazine) op de kat te sederen wordt afgeraden omdat deze het ziektebeeld kunnen verergeren."

 Kijk hier op youtube voor permethrin vergiftiging bij de kat...