De vraag van 29 januari 2013 luidt:

"Ik heb een kat van 12 jaar die volgens de dierenarts een nierprobleem heeft. Bij het bloedonderzoek bleek tevens dat onze kat bloedarmoede heeft. Nu heeft hij speciaal nierdieet gekregen, maar dat wil hij sinds een week niet meer eten. Hij drinkt ook steeds meer en wordt mager. Wat kan ik doen en hoe komt hij aan de bloedarmoede?"


Antwoord van Frank:

"Nierfalen is helaas een veel voorkomend ziektebeeld bij de ouder wordende kat, maar komt ook voor bij katten op jonge leeftijd. De nieren hebben een belangrijke funktie in het filtereren van het bloed waardoor afvalstoffen worden verwijderd. Daarnaast hebben de nieren een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk, bij de aanmaak van rode bloedcellen en de nieren zorgen ervoor dat de urine geconcentreerd wordt.

Nierproblemen kunnen aangeboren zijn en treden dan vaak al op zeer jonge leeftijd op. Eén van de aangeboren nierziekten is PKD, (polycystic kidney disease) welke we steeds vaker bij met name raskatten tegen komen.

Lees meer over PKD...


Bij de meeste katten zal de achteruitgang van de nierfunktie echter langzaam en geleidelijk optreden. We spreken dan van chronische nierinsufficiëntie en dit beeld treedt vaak zo geleidelijk op dat het voor een eigenaar niet opvalt. Daarnaast is het ook zo dat vóórdat een kat klinische klachten krijgt, de nierfunktie al voor het grootste deel verdwenen is.

Klachten die passen bij nierfalen zijn:

  • veel plassen
  • veel drinken
  • wisselende eetlust
  • braken
  • uitdrogingsverschijnselen
  • mottige vacht

 

Katten met nierfalen maken minder van het hormoon erytropoetine aan. Dit hormoon ('epo') activeert het beenmerg tot de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer dit hormoon niet of onvoldoende wordt aangemaakt zullen er minder rode bloedcellen worden geproduceerd met bloedarmoede als gevolg.

De therapie voor nierfalen is het verstrekken van nierdieet. Nierdieet is speciaal aangepast aan de behoeften van de nierpatiënt en bevat veel minder eiwit. Naast dieet is het ook mogelijk om ACE-remmers te geven. Dit zijn medicijnen die de bloedruk verlagen en de doorbloeding van de nieren verbeteren.

Het is belangrijk te beseffen dat we nierfalen niet kunnen oplossen. We kunnen hoogstens zorgen dat de nieren zo min mogelijk belast worden en dat de kat nog een aangenaam levensniveau krijgt. Uiteindelijk zal de nierfunktie echter zo slecht worden dat euthanasie de enige oplossing wordt."

 

Lees meer over nierproblemen...