De vraag van 26 februari 2013 luidt:

"Ik wil een nieuw hondje kopen omdat mijn oude boerenfox net overleden is. Nu heb ik een nieuw fox-pupje op het oog, met alles erop en eraan, maar de fokker zegt dat hij een los knieetje heeft. Wat is dat en kan ik de pup wel kopen?"

 
Antwoord van Frank:

"Ik denk dat de fokker bedoelt dat de pup last heeft van een patellaluxatie (een losse knieschijf). De patella is de knieschijf die in geval van een luxatie van zijn plek schiet. Een knie bestaat uit het dijbeen (2), het scheenbeen (4) en de knieschijf (1) waarbij de knieschijf in een geultje (een kraakbeensleuf) van het onderste gedeelte van het dijbeen ligt en vast zit aan het scheenbeen met de kniepees (3). Bij een patellaluxatie zal de knieschijf uit het geultje schieten waardoor de knie niet meer gebogen kan worden.


De knieschijf kan naar de binnenzijde van de knie schieten (mediale patellaluxatie, 5) of naar de buitenzijde van de knie (laterale patellaluxatie, 6). De meeste luxaties zijn naar mediaal. De mate van luxatie wordt in 4 graden uitgedrukt waarbij graad I de minst erge is en graad IV de ergste.

Bij een graad I luxatie zal de knieschijf incidenteel van zijn plek schieten. De hond zal enkele passen slecht lopen. Als de knieschijf weer terug schiet loopt de hond weer normaal. Bij de graad IV is de knieschijf permanent van zijn plek en is ook niet meer terug te drukken.

Honden zijn te opereren aan een patellaluxatie, maar ik vraag me wel af of u in dit geval moet kiezen voor een hond die al met zo'n probleem begint. Het is overigens op baiss van uw verhaal niet duidelijk welke graad luxatie dit hondje heeft."

Lees meer over de patellaluxatie...