De vraag van 5 maart 2013 luidt:

"Ik hoor u net vertellen over een hond die een vishaak in zijn poot kreeg die vervolgens onder verdoving verwijderd moest worden. Onze hond gaat graag mee vissen, wat moet ik doen in geval van een ongelukje met een vishaak?"


Antwoord van Frank:

"Regelmatig worden er op het spreekuur honden en katten aangeboden die in aanraking zijn gekomen met een vishaak. Het kan zijn dat de haak in de bek, neus of op een andere plaats aan de buitenkant van de hond terecht is gekomen. Het kan ook zijn dat de hond of kat de haak, al dan niet met de vis die er aan zat, binnen heeft gekregen.
 

Het allerbelangrijkste is dat men zich goed bewust is van het feit dat de meeste haken een weerhaak hebben. Dat betekent over het algemeen dat het niet lukt om de haak terug te trekken. De weerhaak zal immers blijven haken. Wanneer de lijn nog aan de haak zit is het verstandig de lijn door te knippen en de haak dóór te duwen. U moet de haak als het ware verder 'door de huid' heen duwen. Zo zal de weerhaak geen problemen geven. Als het niet lukt om de haak door te duwen is het raadzaam om de dierenarts in te schakelen. Vaak kan de haak onder een roesje gemakkelijk verwijderd worden.

Wanneer de haak via de bek opgenomen is kan deze in de keel, slokdarm, maag of in de darm terecht komen. Meestal is een chirurgische ingreep nodig om deze te verwijderen. Omdat haken van metaal zijn zijn ze wel goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Pas op wanneer u uw hond mee neemt uit vissen. Ze kunnen gemakkelijk in een haak gaan staan en er kunnen 'inwerp-ongelukjes' plaatsvinden. Honden en vooral katten zullen ook gemakkelijk een haak binnen krijgen als er nog een vis aanzit. Ze willen dan met de vis spelen of deze opeten. Met alle gevolgen van dien."