De vraag van 12 maart 2013 luidt:

"Wij hebben een oude golden retriever die volgens onze dierenarts vergroeiingen in zijn wervelkolom heeft waardoor hij nogal stijf loopt. We hebben pijnstillers gekregen en inderdaad werd de pijn minder. We zijn nu gestopt met de pijnstillers en het gaat eigenlijk steeds beter met hem. Ook zonder de pijnstillers. Hoe kan dat?"

 

Antwoord van Frank:

"Op basis van uw verhaal denk ik dat uw hond aan spondylose lijdt. Spondylose is een slijtage-proces van de wervels die we voornamelijk bij oudere, grote hondenrassen tegenkomen.

De wervelkolom bestaat uit wervels met daartussen tussenwervelschijven. Deze schijven maken de beweeglijkheid van de wervelkolom mogelijk en dienen tevens als schokdemper. Naarmate honden ouder worden gaat de kwaliteit van deze schijven achteruit en zal de flexibilteit en soepelheid verminderen. Het lichaam reageert op deze veranderingen door bot aan te maken. Deze botwoekeringen ontstaan voornamelijk aan de onderkant van de wervels (zie foto 2). Wanneer botwoekeringen van twee aan elkaar grenzende wervels elkaar raken kan dit veel pijn geven. Pijnstillers zijn dan een uitkomst. Wanneer de botwoekeringen van twee wervels aan elkaar groeien en een brug vormen, is de ergste pijnlijkheid meestal voorbij. Ze zitten tenslotte aan elkaar vast. Ik denk dat uw hond op dit moment in die fase zit. De beweeglijkheid zal door zo'n vergroeiing echter wel afnemen."

 

Lees meer over spondylose....