De vraag van 19 maart 2013 luidt:


"Ik heb een 12-jaar oude Jack Russell-terrier die de ziekte van Addison heeft. Hij krijgt daarvoor drie soorten medicijnen. Het gaat op zich wel goed met hem, maar hij wordt steeds dikker. Kan dat van de medicijnen komen?"


Antwoord van Frank:


"De ziekte van Addison is een aandoening waarbij de bijnieren onvoldoende werken. De bijnieren zijn twee orgaantjes die bij de nieren liggen, vandaar ook de naam. De bijnieren produceren cortisol (glucocorticosteroïd) en aldosteron (mineralocorticosteroïd) die een belangrijke funktie hebben in vele stofwisselingsprocessen.

Wanneer er onvoldoende van deze hormonen wordt gemaakt zal dat voornamelijk gevolgen hebben voor electrolytenhuishouding van de hond (natrium, kalium en chloor). Dieren met de ziekte van Addison kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • braken
  • diarree
  • sloomheid
  • buikpijn
  • veel drinken en veel plassen
  • flauwtes
  • vermageren

In geval van een acute Addsion-crisis raakt de hond in shock; hij is slap, koud, uitgedroogd en heeft een trage zwakke hartslag. We weten niet precies wat de oorzaak is van de ziekte van Addison. Het lijkt erop dat een auto-immune reactie de oorzaak is. Dit wil zeggen dat het lichaam zelf de bijnierschors-cellen kapot maakt. De ziekte van Addison is goed behandelbaar. De therapie bestaat uit het levenslang toedienen van de stoffen die de bijnieren niet meer aanmaken:

  • fludrocortisonacetaat (mineralocorticosteroïd, substituut voor aldosteron)
  • cortisonacetaat (glucocorticosteroïd, substituut voor cortisol)
  • natriumchloride (zout)

Door deze substitutie-therapie worden de bloedwaarden genormaliseerd en kunnen de honden vrijwel een normaal leven lijden. Het feit dat uw hond tijdens de behandeling veel dikker is geworden zou het gevolg kunnen zijn van een te hoge dosering medicijnen. Een te hoge dosering van de cortisonen kan namelijk leiden tot een verhoogde eetlust, hetzelfde wat we zien bij dieren (en mensen) die met prednisolon worden behandeld. Het is daarom raadzaam om met uw dierenarts de dosering van de voorgeschreven medicijnen onder de loep te nemen. Tevens is het verstandig om ook het rantsoen te berekenen, misschien krijgt uw hond wel iets te veel voer waardoor hij dikker wordt.

Het tegenovergestelde van de ziekte van Addison is de ziekte van Cushing. Dit is een aandoening die we veel vaker zien en waarbij de bijnieren juist te veel hormonen maken."

 

Lees meer over de ziekte van Addison...

Lees meer over de ziekte van Cushing...