De vraag van 26 maart 2013 luidt:


"Wij hebben een hond die al zijn hele leven lang modder eet. Hij rent naar bepaalde plekken in het bos, begint enorm te graven en eet vervolgens de modder op. Meestal gaat dat goed, maar soms krijgt hij daarna last van zijn darmen. Kan het eten van modder kwaad?"

hondenmodderig

 


Antwoord van Frank:


"We moeten bij het gedrag van uw hond het onderscheid maken tussen honden die voornamelijk willen graven, en die dieren die voornamelijk modder eten. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom honden graven. Veel daarvan zijn volkomen normaal en horen bij het normale gedrag van de hond, zoals:

  • graven vanuit jachtinstinct (zoals teckels en terriërs bijvoorbeeld)
  • graven om een slaapkuil te maken
  • graven om voedselresten te verstoppen als noodvoorraad


Minder normale oorzaken van graven zijn:

  • graven uit verveling of frustratie
  • graven om aandacht te vragen
  • graven als stereotypisch gedrag
  • graven uit angst


Het eten van modder is geen gevolg van een ontoereikend dieet. Vroeger werd wel gedacht dat honden die modder eten bepaalde vitamines of mineralen te kort kwamen, maar daar is bij uitgebreid onderzoek geen bewijs voor gevonden. Zeker niet wanneer een hond een normaal commercieel voer krijgt. Meestal is het eten van modder ongewenst aangeleerd gedrag. De honden hebben zich dat aangeleerd en vinden het over het algemeen gewoon leuk en/of lekker. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met het eten van ontlasting.


Lees meer over het eten van ontlasting....

 

Er zijn ook dieren die alleen modder eten wanneer zij last van de maag en darmen hebben. Het lijkt erop dat modder in dit geval dezelfde funktie heeft als het eten van gras bij maagproblemen.

Lees meer over het eten van gras...

 

Het eten van modder is niet altijd ongevaarlijk. Honden die veel modder eten kunnen uitgebreide maagdarmklachten krijgen zoals braken diarree en soms zelfs verstopping. Daarnaast weten we natuurlijk nooit welke (giftige) stoffen de hond op deze manier binnenkrijgt die in de modder aanwezig zijn. Het is daarom raadzaam om te proberen de hond het eten van modder te beletten, al zal dat niet in alle gevallen een gemakkelijke opgave zijn."