De vraag van 2 april 2013 luidt:

"Onze labrador is op jonge leeftijd gesteriliseerd waarbij de eierstokken zijn verwijderd. Omdat zij vervolgens nog steeds loops werd, is bij een tweede ingreep ook de gehele baarmoeder verwijderd. Ik heb vorig jaar januari met u gebeld over dit probleem. U heeft mij toen uitgelegd wat de reden kon zijn dat zij ook uitvloeiing bleef houden. Dat is inmiddels verdwenen, maar er iets nu iets nieuws. Onze labrador krijgt sinds die tweede ingreep een steeds dunnere vacht waarbij er kale plekken ontstaan op de flanken, de buik en de liezen. Ze lijkt er geen last van te hebben, maar ik vind het wel erg raar. Wat kan hier de oorzaak van zijn?"

 

Antwoord van Frank:

"Ik ben blij dat de problemen met de loopsheid en de uitvloeiing verdwenen zijn. De uitleg in januari 2012 over de hormonale achtergronden van dit probleem zijn na te lezen in de 'Vraag van de Week' van toen:

31/01/2012 - Mijn teefje is gesteriliseerd maar wordt nog loops...


Wat betreft het nieuwe probleem kan ik het volgende zeggen. Er zijn een aantal oorzaken te noemen die de kaalheid kunnen verklaren. Ik zal hierbij de infectieuze aandoeningen niet noemen (zoals schimmels, vlooien, mijten etcetera) omdat deze over het algemeen gepaard gaan met jeuk en huidveranderingen.

Kaalheid zonder huidveranderingen en zonder jeuk kan veroorzaakt worden door:

 

  • ziekte van Cushing (hoge bloedpiegel corticosteroïden): Bij de ziekte van Cushing treden naast kaalheid en een dunne huid vaak andere problemen op de voorgrond: veel eten, veel drinken, veel plassen.

 

Lees meer over de ziekte van Cushing...

  • hypo-oestrogenisme: Door het wegvallen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen kan op latere leeftijd de vacht en huid dun worden. Dit begint vaak rond de vulva maar verspreidt zich uiteindelijk over grote gedeelten van het lichaam. De huid voelt vaak zacht en glad aan.
  • hypo-thyreoïdie: De meest voorkomende oorzaak van kaalheid op de flanken zonder jeuk is een te traag werkende schildklier. Vaak valt de 'slome' blik op van de hond, de zgn. 'sad face'.

 

Lees meer over hypo-thyreoïdie...

  • kaalheid door groeihormoon (vaak bij mannelijke dieren vanaf puberteit)
  • hyper-oestrogenisme: In geval van een verhoogde oestrogeenproduktie (teven: bijvoorbeeld door eierstokcysten, bij reuen door testikeltumoren) kan er symmetrische kaalheid optreden. Vaak gaat dit gepaard met zwelling van vulva en tepels bij de teef, en feminisatie-verschijnselen bij de reu.

In uw geval kan het dus raadzaam zijn om door de dierenarts uit te laten sluiten of de ziekte van Cushing of een te traag werkende schildklier de klachten verklaren. Wanneer deze aandoeningen geen rol spelen is het waarschijnlijk dat de kaalheid wordt veroorzaakt door de afwezigheid van het hormoon oestrogeen waar ze overigens heel oud mee kan worden."

Lees meer over huidproblemen...